nuffnang

follow me

JOM FOLLOW BLOG SAYA...NANTI SAYA FOLLOW BLOG AWAK..TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA...

Halaman

Mac 26, 2012

~ Air SoYa yg sedap ~

Citer sket ttg 'Khasiat kacang Soya'...saper2 yg x minum susu kacang soya mmg rugi.... baik rasa dr skrg...sedap weehh.....Ai.., mmg antu dgn air kacang soya...bukan tue sajok jer...'Tempe' juga....ahhakk....w'pun pd hakikatnyer saya bukan jawanis.... Jom bc sket info.....



Kacang soya dianggap sbgai sumber protein lengkap, cth, protein yg mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yg diperlukan oleh tubuh manusia krna ketidakupayaan badan manusia bg  menghasilkannya.
                      Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pd asasnya sama dgn biji legum lain (pulses). Bijirin bukan legum yg lain m'punyai profil yg setanding dgn kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa}& kemungkinannya kuinoa.
---->  Air kacang soya (juga susu soya atau Itali: soia latte) merupakan satu minuman dari kacang soya yg asalnya dr China. Di setengah negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan & dijadikan satu hidangan harus ketika waktu makan. Di sebelah barat ia dijadikan satu bahan minuman gantian kepada sesiapa yang tidak boleh meminum susu lembu. Sumber : wikipedia Bahasa Melayu
banyak penemuan saintifik yang positif membuktikan bahawa kacang soya dan protein soya boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan tanpa mendatangkan kesan yang sampingan yang memudaratkan.

Di antara kebaikan yang disumbangkan oleh kacang soya dan protein soya adalah seperti berikut:-
1 . Makanan seimbang yg sgt baik & lebih murah drpd daging, susu atau telur.

2 . Mengandungi 50% protein bg setiap 100gram kacang soya, merupa 2X lebih drpd kacang tanah, 11X lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.

3 . Kaya dgn bahan mineral seperti kalsium,sodium,manganese,magnesium,iron & fosforus.

4. Kaya dgn vitamin A, B, C , D serta lesitin.

5 . Boleh dijdkan bahan pengganti susu bg bayi yg m'punyai alahan t'hadap susu lembu.

6 . Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser dan jantung.

7 . Mudah dicerna mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina & membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.

8. Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.

9. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.

10. Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolesterol dlm badan oleh peptid soya 7s & 11s dimana tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.

11. Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.

12. Lesitin soya dapat m'p'cepatkan peredaran darah, m'yahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dlm makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan &  mencegah pigmentasi kulit.

13. Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu, proses penuaan dapat diperlahankan.

14. Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon.




## masa ngandungkan anak per1 dlu.., mmg hari2 minum susu kacang soya.., tp sedikit keciwa coz kulit kakak x cantik mcm kacang soya,....bby soya kulit cepat tgllkan 'cop mohor'.... :(



puas sepuas puasnyer......

hingga ujung nyawa -- -- --<@

1 ulasan:

  1. soya mudah dibuat di rumah. adik lelaki saya juga sering membuatnya. yg lecehnya nak perah. nak senang beli...heheh
    Jom Kenyang Berpanjangan dgn SOYA

    BalasPadam