Apalg...dh alang2 aderr buah mangga byk..so buatlah pulut mangga..Mmg x susah pun buatnyer... cuma g kedai beli beras pulut ngan kepala nak wat kuah santan... pastu kukus pulut cam biasa...cuma santan x gaul bersama pulut...wat kan kuah...
haa...camnie lah ghupanyer..... cedap wehh.. ~ puji diri sendiri buat........apa kes..?? ko mmg perasan kan mama....bblluuueekkk :P ~
meh sini mama share resepi yg agak senang... (utk 4 - 5 mkn..atau yg macam kami..utk 2 3 hari bleh makan....)
yg patut ada...
ber biji2 mangga masak - utk dihiris
1/2kg pulut
kuah Santan:
1 biji kelapa - diambil santan putihnya
50gm gula pasir - dimasak sehingga pekat untuk dijadikan sirap
1 sudu makan tepung ubi
Secubit garam
Cara memasak:
1. Basuh beras pulut bersih sebersih bersihnya (mama siap rendam beras pulut dlm 7 jam) dan kukus di dalam Pengukus hingga masak...lbh kurang 20minit jew....
2. Masak santan bersama tepung ubi, gula dan juga sedikit garam. Kacau rata.
3. Letakkan pulut yang sudah masak di atas pinggan dan ratakan.
4. Potong buah mangga ikut suka engkorang.....engkorang yg nak telan kan...
5. pastu hidangkan bersama kuah santan dan juga hirisan mangga.
6. yummmyummyum...........~ jilat2 bibir yg enak ~
senang bukan.............................selamat mencoba
#makan over sgt sampai sakit2 badan..penangan pulut wehh.......
hingga ujung nyawa @>--------
Tiada ulasan:
Catat Ulasan